Skip to content

Ofensiva de 100 de zile (8 august – 11 noiembrie 1918)

Acum o sută de ani, sfârşitul războiului începea pe dealul de la Soissons, unde yankeii din diviziile a I-a şi a II-a au lăsat jumătate din efective, iar Quentin Roosevelt, fiu de preşedinte şi chiar mai mult – pilot de vânătoare, a fost doborât pe malul Marnei. Contraofensiva lui Foch punea capăt şirului de victorii prusace care zguduiseră Frontul de vest în primăvara lui 1918. Fără s-o ştie încă, belicosul Kaiser şedea cu bagajele la uşă, în timp de Ludendorff căuta febril o pace negociată, prin haosul liniilor germane care începeau să se dezintegreze.

A cincea vară de război adunase acţiuni de luptă surprinzător de mari pentru armatele sleite care se înşirau prin şanţurile şi gropile Frontului de Vest. Cucerite şi pierdute de nenumărate ori de ambele părţi în ultimii patru ani, tranşeele îşi pierduseră conturul şi greu îşi găsea infanteristul de rând adăpost pe ogoarele Flandrei, ce aduceau de acum cu un peisaj lunar.

Generalissimul Foch, de două ori victorios pe malurile Marnei, unde a zădărnicit, la patru ani distanţă, prima şi ultima ofensivă prusacă din Vest, primeşte gradul de Mareşal şi sarcina de a încheia războiul până la Crăciun. Era o promisiune pe care toţi, de la soldat la general, şi-o făceau an de an, dar îndârjirea comandanţilor şi neputinţa diplomaţilor se întreceau, pe rând, să zădărnicească eforturile de pace.

În mare, strategia lui Foch s-a bazat pe superioritatea numerică pe care aliaţii o aveau în tranşee şi s-a concretizat într-o serie de atacuri care au dezintegrat corpurile de armată germane. Antanta desfăşura un număr dublu de soldaţi, avea mii de tancuri şi rezerve nelimitate în ţările aliate. În faţa lor, unităţile germane adunau, pe lângă veteranii extenuaţi, copii şi bătrâni în straie de soldaţi, care nu cereau prea mult efort strategic din partea generalilor inamici pentru a porni în galop spre patria-mamă.

Petrecerea de o sută de zile a durat, mai precis, vreo 95 şi i-a ridicat în picioare pe toţi invitaţii de pe Frontul de Vest – vreo doisprezece milioane cu toţii. A fost un final grandios pentru Marele Război şi s-a petrecut cu bătălii la Amiens, Albert, Noyon, Arras, Bapaume, Mont Saint-Quentin, Savy-Dallon, Vauxaillon, Epehy, nume sinonime cu suferinţa umană. Bătuţi şi demoralizaţi, prusacii s-au îngrămădit în spatele Liniei Hindenburg, unde au fost zdrobiţi în ultima lună de conflict. Nota de plată pentru această ultimă beţie a armelor a fost de un milion şi jumătate de suflete, morţi, răniţi, dispăruţi şi prizonieri.

Acolo unde disciplina prusacă şi-a arătat colţii, luptele s-au purtat până în ultima zi. 11 noiembrie a lungit cu 10.944 de nume lista victimelor războiului, vreo nouă mii dintre ei între semnarea hârtiilor, la 5 dimineaţa şi ora 11.00, când armistiţiul a intrat în vigoare.

Oficial, soldatul american Henry Gunter este ultimul om care a murit în Primul Război Mondial, pe 11 noiembrie, la ora 10.59. Este povestea unui neamț vrăjit de Satuia Libertății, care a căzut sub focul mitralierelor germane pe câmpiile Flandrei, dezvelind un tablou sinistru despre absurdul globalizării războaielor. Patru ani şi 17 milioane de vieţi mai devreme, caporalul Jules-Andre Peugeot cădea cu 30 de ore înaintea declaraţiilor de război, într-o încleştare la graniţă.

Ferdinand Foch este cel care a primit capitularea germanilor, într-un vagon de tren tras în pădurea Compiegne. Când, pe 28 June 1919, părţile au semnat pacea ce trebuia să pună capăt tuturor războaielor, el a profeţit un armistiţiu de 20 de ani. A greşit-o cu doar 64 de zile.    #lecţiadeistorie

Sursa foto: reddit.com, familypedia.wikia.com, wikipedia.org

PS: sharing is caring, aşa că vă las la butoane, ca să puteţi da mai departe:

Published inLecţia de istorie

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2017 Toate drepturile rezervate cristianacatrinei.ro.

Share This

Share this post with your friends!