Skip to content

Unitate prin diversitate, o glumă morbidă

Preambul:

Fie o mulţime de unul-doi români, înmulţit cu 60 de zile, totul la puterea isteriei media, împărţit la drojdia care a dispărut complet, la un moment dat, de pe piaţă (chiar, mă, nebunilor, cu drodjdia ce ați avut???) egal câteva milioane de brutarii domestice.
O ecuație la capătul căreia aflăm o mulțime de lucruri despre fiecare în parte și toți, la un loc, de aici și de oriunde.

Frate la câştig şi străin la pagubă

În spiritul unității europene, mai multe state UE cântă, izolate în balcoanele lor de lux, referenul “nu vă vindem materiale medicale”, vecinilor de la etajele inferioare. Așadar, câte viteze are Europa? Câte vrea ea, plus marșarier. Toți împreună și mai ales fiecare pentru el. Bogații au cumpărat mai mult, săracii s-au izolat mai repede.

Mondiala Sănătății pentru unii-i mumă, iar pentru alții, nici măcar ciumă. Nici mâncători de lilieci n-a investigat, nici laboratoarele nu-i miros a vaccin. C-o fi pornit de la un șobolan înaripat, amfibiu ori pedestru, nici nu mai contează. Important e cât de uniți ne va găsi următorul virus din generația corona, pentru că viețuitoarele junglelor Asiei sfârșesc, în continuare, pe tarabele din piețe, dimpreună cu purici, limbrici exotici și viruși mâncători de plămâni.

Nicăieri nu e ca acasă

În mijlocul pandemiei, italienii falsau canțonete peste balcoane. Mare căcat. România duduia deja de manele din străzi, bemweuri, balcoane şi balconaşe, bordeie şi viloace cu turnuleţe, cu mult înainte să îi dea tonul un virus prăpădit.

Mai mult, după 3 sezoane de Narcos, romanul a învăţat să stea la izolare big time, așa că ordonanțele nu l-au prins chiar în curul gol. Peste noapte, au înflorit videochatul și livrările la domiciliu, provincia și-a regăsit fiii rătăcitori, iar curățenia de primăvară a devenit o rutină zilnică pentru oropsiții plictisului.

Pierzi, câștigi, izolat te numești

Ca un obez anchilozat pe fundul canapelei, capitalismul neaoș s-a foit pe toate părțile, până s-a așezat cumva să-i treacă cât mai ușor izolarea. Viața are altă culoare și capătă noi forme – McDonalds duce mâncare carantinaților, pornhub dă idei izolaţilor, covidul e noul jupân al prime-timeului, influencerii suspină în gol, tot mai departe de plimbărici, gustări și alte pișcotăreli cosy, aerul s-a mai curățat, traficul e decent.

Două Românii, ca două Europe

Bucuria diformă smulsă de perspectiva anulării amenzilor este egal proporțională cu eșecul învățământului românesc din ultimii 30 de ani. Numai un om sărman cu mintea poate să pună prețul unei amenzi în cumpănă cu propria viață. La fel ca în campaniile electorale, de coronavirus, cele două Românii au scos iarăși colții una la cealaltă. În timp ce unii au pășit pe calea rațiunii, ceilalți s-au lăsat mânați doar cu biciul. Pentru ăștia, izolarea a fost o ciocnire abruptă cu civilizația însăși, veritabil tratament de șoc pentru un trai petrecut dincolo de orânduirea socială.

Ne vom apropia unii de ceilalți, o clipită, măcar? Canci. După izolare, fiecare se va întoarce la viermuielile cotidiene, iar Româniile vor uita, din nou, una de cealaltă, ca două cuscre opărite și etern izolate.

AMR…ce? Hai liberare! Unde?

Cică nu va mai fi la fel. La fel, cum? Pentru mulți, oricât s-ar căca pe ei despre cum își trăiesc viața în izolare pe maidanul virtual, nu s-a schimbat nimic, pentru că așa trăiau și înainte. Cu măştile agățate sub gușă, precum Tutankhamon, barba rituală, sau cu nasul afară, ițit ca un periscop deasupra nădușelii, oamenii se fac că nu se fac și așteaptă mântuirea de oriunde, mai puțin de la ei înșiși, gonind spre alte nenorociri, la fel de negândiți și despuiați de ei înșiși.

Vizualul e de la voxeurop.eu

PS: sharing is caring, aşa că vă las la butoane, ca să puteţi da mai departe:

Published inÎnsemnări din vremea Covidului

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2017 Toate drepturile rezervate cristianacatrinei.ro.

Share This

Share this post with your friends!