-Repede, o Unire!
-De care să fie? Mare sau mică?
– D’aia tare!
Patriot până în lobii ficatului, românul nu uită unirea, mare sau mică, cea care îi electrizează ființa oriunde s-ar găsi, chiar şi dincolo de aniversările gonflate cu fasole şi cârnați. Ba o poartă de-a dreptul pe buze, de la an la an, ceva mai fluidă şi de-a dreptul spirtoasă, curat combustibil al simțirii tricolore de ambele părți ale Carpaților.
Milioane de litri de apă dedurizată, cu alcool etilic de origine agricolă (cereală, taică), zahăr, aromă (brandy cu aromă de brandy), colorant (neapărat caramel, altfel te ia cu amăreală pe suflet) – pe româneşte: brandy Unirea – ne alungă, anual, supărările.
Cifrele de la BAC ne arată că, în al treilea mileniu după Hristos, unirea – mare, mică sau mai degrabă la jumate – mai mult se bea decât se învață pe băncile şcolii şi dincolo de ele.
Fie ea mică, la jumate, s-o încălzeşti în buzunar ca pe un pui de pisică sau mare, la unul sau două kile, cât să încingi o horă transcarpatică de la Timişoara până la Iaşi în acceleratul foamei (847 km – ’been there, done that-long story), spirtoasa de Poşta Câlnău aduce laolaltă suflarea românească din toate colțurile țării, într-un obicei bahic milenar.
Niciun ger de ianuarie nu-i destul de aspru să îngheţe sufletul românului prins în hora etilică a unirii. Iar dacă pică şi o fasolică fierbinte cu un capăt de cârnat dubios, omul îşi caută deja, cu privirea tulbure, secţia de votare. Puterea obişnuinţei slăbeşte mintea şi moaie coloana. Aici, în grădina Maicii Domnului, urmează încă un an 100% românesc, al o sutălea de la marea Unire şi al o sută cincizecişinouălea de la cea Mică. Măcar că nu va fi electoral.
Hai noroc şi la cât mai mulți ani treji, frați români!
Foto: playbuzz.com
Nu pun poză cu sticla, că vă apucați de băut.
PS: sharing is caring, aşa că vă las la butoane, ca să puteţi da mai departe:
Be First to Comment