Skip to content

Facerea Bucovinei în șase zile. La pas prin Ținutul Fagilor (VI)

Bucovina, ca întreaga Moldovă dealtfel, de aici și de dincolo, toată a noastră indiferent de granițele trase vremelnic, e poezie, poveste și cântec deopotrivă. Oameni aspri și groși, întăriți de climă, de muncă, de războaie și alte greutăți, poartă sub cojoace și bundițe un suflet ușor, ce adie la fiecare emoție.

Sunt mândri, gospodari și pătimași. Iubesc și vrăjmășesc la fel de aprig, mănâncă greu și muncesc așișderea. Dar multă suferință s-a adunat pe meleagurile de aici, veacuri la rând, rupte de ocupații, cu jafuri, lacrimi și siluiri de tot felul. Așa că, pe cât sunt de primitori, pe atât sunt de bărbătoși cu orice venetic pornit să-i tulbure din ale lor, după cum cântă un blestem vechi din Bucovina:

Cel cari ni-o dipărtat,
Moară vara di tunat.
Să n-aibă niși lemn la cruși,
Nici la groapa șini’l duși.
Să n-aibă loc pi pomânt,
Și niși țărnă pi mormânt.

Puțini știu că aici, în Bucovina, cancerul colectivizării și-a găsit leacul în fața împotrivirii răzeșilor, ținutul fiind cel mai puțin lovit de boala care a măcinat țăranii mijlocași la începuturile comunismului în România.

După câteva zile în care v-ați pierdut în inima Bucovinei, i-ați prins gustul răcoros de lemn verde și ați înțeles de ce stomacul şi picioarele sunt singurele limite ale unui concediu pe dealurile Arboroasei.

Borş dres, rădăuţean, de cucoş sau cu fasole, miel jântuit, dobitoace la proţap pe de-a’ntregul, sarmale cu smântână groasă ca untul, fasole prăjită cu usturoi, caş, pastrame de toate soiurile, sfânta tochitură cu măliguţă, brânză iute de la putină, ceapă roşie şi colesterol, întinderi aurii de alivenci şi poale-n brâu rumene ca soarele de pe cer, dulceţuri de cireşe amare ori afine, învârtite în ceaune la foc de fag, vinuri grele de butuc şi tării felurite, căci aici fructele mai degrabă se beau decât se mănâncă. Dacă n-ați apucat să vă înfigeți măcar în cele pomenite mai sus, nu vă pierdeți nădejdea – rămâne să reluați prietenia cu bucatele locului la următoarea vizită.

Drumul spre casă trece prin Târgul Ieșilor

  • Nu puteți să vă luați rămas bun de la Moldova fără să faceți un scurt ocol prin Iași, orașul de pe cele șapte coline, vechea capitală a regiunii.

Aici stăm vreo două ore și încă jumătate, peste, iar în banii ăștia, pe lângă celebrul Palat al Culturii din centrul urbei, poposim în casa lui Dosoftei, ne închinăm la Trei Ierarhi și la Cetățuia, visăm un vis de vară pe Copou, sub teiul lui Eminescu și ne cuprind amintirile în casa lui Creangă din Țicău, locul unde scriitorul a pus pe hârtie „Amintirile din copilărie”, înconjurat de liota de pisici botezate chiar după personajele din lumea lui.

E un oraș boem, chiar dacă îl sugrumă traficul la fiecare răspântie, un loc de unde simțirea românească și mai ales ardoarea sa creativă a răsuflat pe tot cuprinsul țării.

De aici, drumul e drept până la București, nu înainte de a mai face un popas la Miclăușeni. Undeva pe stânga, între Iași și Roman, într-o pădurice bătrână și deasă, se ascunde Palatul Sturdza. E o bijuterie în stil neogotic, care ne amintește de suplețea plină de dichis a Palatului Culturii de la Iași. Mai luați o gură de aer curat și apoi dați bice, ca să nu vă prindă noaptea pe drum.

Acum, că ați văzut o bucată zdravănă din Țara Fagilor și încă ceva pe lângă, sigur v-ați luat o droaie de repere pentru următoarele vacanțe. Odată îmblânzit dorul de vizitare, vă veți putea bucura în tihnă de potecile, dealurile și munții împăduriți ai Bucovinei, de mâncărurile grele, de zâmbetele pline ale moldovenilor și de liniștea locului, fără să călăriți mașina cât stă soarele pe cer. Dar asta e o altă poveste, pe care fiecare dintre voi și-o va scrie după pofta inimii. Drum bun!

PS: sharing is caring, aşa că vă las la butoane, ca să puteţi da mai departe:

Published inCu traista'n cârcă

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2017 Toate drepturile rezervate cristianacatrinei.ro.

Share This

Share this post with your friends!