Skip to content

Valea Siretului @ Cel mai frumos loc din lume

Anii mei @ cel_mai_frumos_loc_din_lume. Altfel de amintiri, dintr-o altă copilărie

Pentru că viaţa nu e un vis colorat în alb, negru şi roz – e o poveste care se întâmplă acolo unde o trăieşti. Restul…e rest. Cine-l vrea, să-l păstreze. N-o să se îmbogăţească.

4. Valea Siretului

Cum vii dinspre Roman şi urci către ţinuturile Bucovinei, un drum de apă şi de ogoare şerpuieşte printr-o vale scufundată sub dealurile Moldovei, cele pline de oameni veseli de la atâtea necazuri şi griji oblojite cu vin acrişor.

E drumul Siretului, pe care râul şi l-a croit dinainte să îşi mai aducă cineva aminte şi care se va mai întinde încă multă vreme după ce povestirile despre noi vor fi fost uitate de oameni şi timp deopotrivă.

Sui în deal, cobor devale

În cel mai frumos loc din lume, „devale” înseamnă tot ce cuprinzi cu privirea din vârful dealului nostru şi până la poalele vecinului de vizavi, Peterul, ridicate ca două ţâţe de-o parte şi de celalaltă a Siretului. O gârlă bâhlită, ce porneşte din bahna de sub coastă şi se varsă tocmai în Balta Nouă, undeva lângă malul râului, taie valea în două, udând tarlalele cu iarbă dinspre Heci şi păşunea din dreptul satului nostru.

De-a lungul Siretului, in inima văii, se întinde un drum de fier, care leagă Regatul de Moldova prin nodul feroviar de la Paşcani. În fiecare dimineaţă, vreme de jumătate de an, cireada satului, cea mai de preţ avere a oamenilor, tropăia peste şine ca să bărbierească iarba tot mai scurtă de pe şes şi din nou seara, după trenul de 5, înapoi spre case. O sumedenie de vite, cai şi oi au pierdut satenii la trecerea asta, căci nimeni n-a fost în stare să arunce o prăpădită de barieră în calea celor ce stăpâneau ceva mai puţin mersul trenurilor sau prindeau vreo garnitură întârziată.

În oceanul verde găseam şi atunci, ca şi astăzi, două ochiuri de apă: cumpăna, o fântână care îşi legăna ciutura până la cer, ruptă parcă din poveştile nemuritoare, era locul unde oamenii adăpau cireada într-un imens jgheab mâncat de rugină. Mai departe, spre Bursuc Vale clipocea tăul, un râmnic înecat în stufăriş care ţinea mai multe lipitori decât peşti şi o broscărie de nedescris.

În rest, cât priveai cu ochii, cătunul din vale şedea ascuns într-un tablou nesfârşit de ogoare, păşuni şi stâne, de la Paşcani şi până la podul zvârlit peste Siret în dreptul creştinilor din Lespezi.

Dincoace de calea ferată, dealul se termina într-o bahnă atât de păcătoasă, încât înecase chiar şi canalul săpat anume în vremea lui Ceauşescu pentru a mai seca mocirla. Aici, oamenii mai harnici poposeau cu vitele aduse de la cireadă, le frământau ugerele cu un seu puturos şi le trimiteau la păscut în rogozul înalt şi tăios ca briciul.

În deal, sub nuci, vara miroase verde-amărui

Deasupra, pe dealul de lut învelit cu o coajă de pământ cât să hrănească câteva sute de suflete, şade cocoţat sătucul nostru, sub umbra unui nor verde şi gros de nuci. Pe atunci erau atât de mulţi, încât îşi întindeau coroanele pretutindeni, luându-se în braţe peste gardurile oamenilor, în ogrăzi, pe uliţe, până departe, la marginea satului, spre şosea.

Parcă ieri le ciuguleam şi eu, în vârful dealului, sub nucii lui Tanti Sâna, cu palmele negre de la coji, aşteptând să urce vacile de la cireadă. Doar un alai negru de ţânţari răi ca nişte soacre, împreună cu bubele adunate peste zi, care începeau să mă usture odată cu lăsarea serii, îmi mai stricau ospățul. Năpădit de furnici, cojeam pieliţa de pe mieji cu ghearele mele firave de şoricel albinos, până mă usturau buricele degetelor de la atâta caznă. În rest, a fost bine, cu multe zile galbene, de vară tomnatecă.

PS: sharing is caring, aşa că vă las la butoane, ca să puteţi da mai departe:

Published inCel mai frumos loc din lume

2 Comments

  1. Puiu Turcu Puiu Turcu

    Vezi ca ai inversat cursul garlei. Aia curge din bahna spre balta noua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2017 Toate drepturile rezervate cristianacatrinei.ro.

Share This

Share this post with your friends!